Asigurare RCA
Incheierea politei RCA
O asigurare RCA are un scop bine definit. In urma unui accident auto, pagubitul trebuie sa primeasca, in mod obligatoriu, despagubiri pentru daunele suferite (materiale, vatamari corporale), indiferent de situatia financiara a celui care a produs accidentul. Polita RCA se incheie pentru toate autovehiculele inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania.
Asiguratori autorizati sa incheie o asigurare RCA
Companiile de asigurari autorizate de catre ASF sa emita polite RCA sunt: Allianz-Tiriac, Asirom, City Insurance, Groupama Asigurari, Generali Romania,Watford Insurance, Omniasig, Uniqa Asigurari si Grawe Romania.
Pret RCA
Pretul politei RCA este stabilit de fiecare asigurator autorizat sa vanda acest tip de asigurare. Pentru a calcula un pret RCA, se iau in calcul mai multe elemente. Printre ele se numara: capacitatea cilindrica a autovehicului, istoricul accidentelor (sistemul bonus-malus), varsta celui care incheie asigurarea, limitele de raspundere ale politei etc.
Sistemul bonus-malus este un factor important in calcularea pretului politei RCA. Acesta arata istoricul asiguratului in ceea ce priveste daunele cauzate intr-o anumita perioada de referinta.
Toate politele RCA sunt inscrise de catre asiguratori in baza de date CEDAM, in care exista si istoricul daunalitatii incepand cu anul 2010.
Costul unei polite RCA este unic fie ca aceasta a fost achizitionata direct de la asigurator, fie ca a fost cumparata prin intermediul unui broker.
Riscuri acoperite de asigurare RCA
Riscurile acoperite de polita RCA, potrivit legislatiei in vigoare, sunt urmatoarele:
- pagube materiale, vatamari corporale sau deces, produse tertilor din culpa asiguratului;
- pagubele produse ca urmare a lipsei de folosinta a autovehiculului avariat;
- cheltuielile de judecata efectuate de persoana prejudiciata.
Limite de despagubire
Polita RCA are urmatoarele limite de despagubiri:
1.220.000 EUR/eveniment, pentru pagube materiale;
6.070.000 EUR/eveniment, pentru vatamari corporale si deces.
Riscuri Excluse
In situatia in care persoana prejudiciata a contribuit din culpa la producerea accidentului sau la marirea prejudiciului, cel chemat sa raspunda va fi tinut raspunzator numai pentru partea din prejudiciu care ii este imputabila – culpa comuna.
In aceste cazuri, intinderea raspunderii fiecarei persoane va fi cea constatata prin orice mijloc de proba.
Atunci cand nu se poate stabili intinderea raspunderii fiecarei persoane, aceasta se va stabili in cote egale, in raport cu numarul partilor implicate in accident. Fiecare parte avand dreptul la despagubire in proportia in care nu s-a facut raspunzatoare de producerea accidentului.
Sistemul bonus malus
Sistemul bonus malus prevede stabilirea tarifelor de prima de asigurare RCA in functie de istoricul asiguratului in ceea ce priveste daunele cauzate intr-o anumita perioada de referinta. Cu alte cuvinte, cei care provoaca daune vor plati mai mult pentru asigurarea RCA iar cei care nu produc nicio dauna vor fi recompensati prin reducerea primei tarifare la RCA.
Exista opt clase de Bonus si opt clase de Malus. Fiecarei clase in parte ii corespunde un procent anume de reducere sau de majorare a tarifului de prima la asigurarea RCA.